top of page

I yttersta havsbandet ligger en av de mest väderutsatta platserna i Sverige, 365 öar och skär. Väderöarna - eller på bohuslänska Väröarna, efter norskans fiskevär, en boplats för fiskare. Donalda kör dagliga turer hit sommartid, och charter året runt.

väderöarnas natur och historia

Väderöarna är ett Natura 2000-område och naturreservat sedan 2011, en förlängning till Kosterhavets nationalpark. Sveriges bästa dykvatten ligger rakt utanför klipporna och utgör en unik havsmiljö, här finns också ett eldorado för fågelskådare.

 

Byggnaderna på Väderöarna är inte inkluderade i naturreservatet.
 

Väderöarnas flora är en ovanligt artrik utomskärsmiljö. Du möter Hedjohannesört, och hela ängar täckta av strandmalört, som man för övrigt kan krydda sitt "brännevin" eller mota bort onda andar med. Eller klippraviner där vildkaprifolens sega stänglar gör den doftande blomman svårfångad. Syrenerna runt de privata husen planterades för runt 75 år sedan, i "trädgården" ympades äpple- och päronträd för över 125 år sedan. Den omtalade Grottan ligger på öns norra del och är idag lättillgänglig via en vandringsled som gjordes 2012. Här växer träden tätt med skyddande lövkronor som valv, därav namnet.

 

Vilda däggdjur saknas på öarna, även om rävar ibland simmat över. Bland kräldjuren utmärker sig strandpaddan som vanligtvis är aktiv nattetid och regniga dagar. Färskvattensamlingar i grunda grytor på Storö är yngelplats för paddorna. Det finns också en insjö bakom Sandgrund, som kallas Näckhöljen. Ormar saknas på ön men det finns salamandrar.
 

 

Donalda kör till Väderöarna enligt turlista sommartid och för chartergrupper året runt.  

 

Fågellivet är rikt tack vare att Väderöarna saknar mink, och har så många grund där småfisk trivs. Till rariteterna hör Lunnefågel som siktats men ej längre häckar på öarna, stormfågel, stormsvala, tretåig mås och alkekung är andra sällsynta skådningar. Toppskarv finns bara här i hela Sverige.​

 

U​nder ytan är havet kring Väderöarna ett av Sveriges mest unika. Den oceaniska salthalten ligger på 3,5 % och i djuphavsrännan är temperaturen konstant 5-6 grader C, perfekt för ovanliga i Sverige förekommande arter. Här finns värdefulla hårdbottnar med anemoner och ögonkorallrev, tareskogar och ålgräsängar och bland annat 248 arter makroalger.

 

Knubbsälen har en population på c:a 1400 individer (2011) och den betydligt sällsyntare gråsälen runt ett hundratal. På vår och höst får man ofta "närkontakt" med nyfikna sälar vid båten.

 

Fiskebeståndet följer dessvärre en global trend där både arter och mängd minskar. Just nu (våren 2014) märks dock en liten uppgång hos bland annat torsk. Makrilldörjning brukar ge fångst åt fritidsfiskare under vår, sommar och höst. Samma årstid då maneterna plågar oss som värst, såvida inte vattentemperaturen överstiger 23 grader, vilket den ofta gör i juli och augusti.
 

 

 

Donalda kör till Väderöarna enligt turlista sommartid och för chartergrupper året runt.  

bottom of page